5 Octombrie 2023

Ziua Internațională a Educației și a Profesorului în școlile din Bolboși

Ziua de 5 Octombrie a devenit un prilej de celebrare a educației la nivel global. Pilonii de bază ai educației au fost și vor rămâne profesorii. Ei sunt făuritorii de destine. Capodoperele lor sunt copiii fiecărei generații pe care o instruiesc. Din fiecare generație se disting spiritele alese, care demonstrează prin dezvoltarea societății în care trăiesc, că munca profesorilor și-a atins menirea.

Elevii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Costescu” Bolboși și-au sărbătorit și anul acesta profesorii printr-o serie de activități desfășurate în Căminul Cultural din localitate.

După discursurile de început ale domnului director, Șurcă Laurențiu, și ale coordonatorului de programe educative, Dima Elena, elevii au aflat mai multe despre semnificațiile zilei dintr-o prezentare powerpoint, realizată de către prof. Neghină Floarea, în cadrul căreia au fost inserate și citate celebre despre educație, dar și un Remember, cu imagini din timpul activităților desfășurate cu ocazia sărbătoririi Zilei Educației în anii anteriori.

”De ce îmi place să fiu elev la Școala Gimnazială ”Nicolae Costescu” Bolboși?” a fost activitatea pe parcursul căreia profesorii s-au bucurat de gândurile elevilor, care au mărturisit de ce le place să fie elevi la Școala Gimnazială ”Nicolae Costescu”. Iată câteva dintre mărturisirile lor:

Mie îmi place să fiu elev la această școală, fiindcă este o școală modernă, curată, primitoare și aproape de casă.

Profesorii mei sunt foarte pregătiți, înțelegători și creativi; folosesc metode și mijloace moderne de predare, urmărind să ne dezvolte cât mai mult personalitatea.

Apreciez foarte mult că în școala noastră se desfășoară multe activități extracurriculare, multe excursii și proiecte la care participăm cu entuziasm.

Îmi place că avem o revistă a școlii în care ne putem publica poeziile sau alte creații, îmi place că avem un club de dans și coregrafie, dar și unul de lectură și de teatru.

Mie îmi place că în școala mea avem toate condițiile igienico-sanitare, dar și multă tehnologie de predare-învățare.

Ador faptul că în recreații avem muzică bună pe holul spațios și modern al școlii, datorită sistemului audio de cea mai bună calitate, și că se respectă timpul pauzelor, iar în pauza mare, de 20 de minute, putem ieși în aer liber, ascultând muzică din boxele exterioare.

Pot spune că vin cu mare drag la școala mea! Haideți să ne bucurăm împreună de această călătorie a cunoașterii și a dezvoltării la Școala Gimnazială ”Nicolae Costescu”Bolboși!

Activitatea ”Jurnalul unui profesor”, coordonată de către prof. Dima Elena și implementată de către elevii clasei a VI-a, a produs amuzament în sală, deoarece câțiva elevi curajoși i-au imitat pe unii dintre profesorii lor, din punct de vedere al personalității: limbaj, vestimentație, stil de predare etc. Fiecare dintre profesorii vizați s-a putut vedea prin ochii elevilor, ca într-o oglindă, având ocazia să se admire sau să reflecteze la aspectele care ar trebui îmbunătățite sau chiar eliminate. A fost ca o lecție de autocunoaștere prin intermediul elevilor și de analiză a raportului intenție-percepție. Se poate spune că în viziunea elevilor s-au stabilit câteva etichete, care erau deja conturate: Seriozitate, Umor, Implicare, Disciplină, Grijă…

Lecția de dicție, coordonată de către prof. Băzăvan Mirela, i-a solicitat pe elevi să-și demonstreze abilitățile lingvistice într-o serie de exerciții de dicție în limbile engleză și română. Momentul a fost distractiv și antrenant, iar elevii au dovedit competențe extraordinare de pronunție, rapiditate și atenție.

Bancurile cu și despre profesori, elevi, școală au înveselit și mai mult atmosfera. Activitatea a fost coordonată de către Fetița Octavian, profesorul care le aduce elevilor zâmbetul pe buze și în timpul orelor de curs.

Concursul de cultură generală ”Educație egal Diversitate”, coordonat de către prof. Iordaiche Elena, i-a solicitat pe elevi să-și formeze echipe din câte 5 reprezentanți. Fiecare clasă și-a ales câte un nume sugestiv: ”Five Crocodiles” (clasa a V-a); ”Tigrii” (clasa a VI-a): ”Ruleta rusească” (clasa a VII-a); ”Finaliștii” (clasa a VIII-a). La finalul a două runde de întrebări din diverse domenii, echipa câștigătoare a fost ”Ruleta rusească”, reprezentând clasa a VII-a.

În încheierea programului, elevii clasei a VIII-a le-au pregătit profesorilor o surpriză: au urcat toți pe scenă și le-au cântat ”La mulți ani, de ziua ta!, ovaționându-i în ropote de aplauze.

În cadrul structurilor Școlii Gimnaziale ”Nicolae Costescu” Bolboși s-au desfășurat alte activități interesante dedicate Zilei Internaționale a Educației și a Profesorului. La Școala Gimnazială nr.1 Valea, elevii de gimnaziu, coordonați de către prof. Țandără Victoria, au organizat un concurs de ghicitori pe tema educației, dar și o expoziție de pictură pe aceeași temă. De asemenea, au dezbătut despre Educația antreprenorială și pentru mediu în cadrul unei sesiuni de referate. Veselia a fost instalată prin concursul de karaoke, pe două grupe.

Preșcolarii de la această structură, coordonați de către prof. înv. preșcolar, Milodin Nicoleta, s-au bucurat de activități precum ”Educatoarea mea” – în acuarelă și în mini-colaje, au audiat cântecele și lecturi despre grădiniță, colegialitate și educație.

La Școala Primară Bolboși, elevii claselor a II-a, a III-a și a IV-a, coordonați de către prof. înv. primar Vîlceanu Ecaterina și prof. înv. primar Stănulescu Marcela, au interacționat în activități menite să-i determine a înțelege cât mai mult ce înseamnă educația primită la școală: ”Vreau să devin profesor, deoarece…”, ”Profesor pentru cinci minute”, ateliere de creație plastic – ”Dascălul ideal pentru mine”. Elevii clasei pregătitoare, coordonați de către prof. înv. primar, Scurtu Nicoleta, au făcut cunoștință cu drepturile copilului, în special, cu dreptul la educație, printr-o prezentare, realizată pentru nivelul vârstei și înțelegerii lor, apoi s-au antrenat în munca de echipă pentru a construi ”Cel mai colorat drum al educației”. Au avut apoi ocazia să se simtă și ei ca doamana lor învățătoare, luând loc, pe rând, pentru câteva minute, pe Scaunul Profesorului, simțind astfel cum este să ai responsabilitatea unei clase.

Preșcolarii de la Grădinița Bolboși, coordonați de către prof. înv. preșcolar, Pomaga-Giosu Loredana, au trăit Ziua Educației în culori, gusturi și senzații.

Doamna educatoare pentru o zi – joc de rol; Amintiri pentru o viață (albume foto inedite, create din fotografii din timpul activităților de la grădiniță și prinse cu cârlige pe o sfoară), Edufursecurile (prăjituri macarons cu mesaje educative), ”Prinde Balonul Educației” și ”Lampioanele Educației” (activitate de lansare a unor lampioane, cu ajutorul părinților) au fost activitățile cu care se pot mândri cei mai mici școlari din Bolboși.

La mulți ani, profesori și elevi ai Școlii din Bolboși!

Coordonator programe educative, prof. Dima Elena