Şcoala cea mai bună e aceea în care înveţi înainte de toate a învăţa. (Nicolae Iorga)

Ziua Școlii 2021

                                  La mulți ani, Școala noastră dragă!  

            Începând cu anul 2018, Școala Gimnazială ”Nicolae Costescu” Bolboși aduce înainte de vacanța de primăvară un omagiu tuturor dascălilor care au contribuit de-a lungul timpului la continuitatea și la dezvoltarea învățământului din localitate, tuturor elevilor și părinților, prin sărbătorirea Zilei Școlii, moment de mare încărcătură sufletească, expresie a luptei pentru educație și a speranței pentru un viitor cât mai bun.

            Școala este leagănul educației unui om, este elementul-cheie în formarea lui pentru viață. Școala însăși ar trebui să însemne o sărbătoare pentru elevi și pentru profesori deopotrivă, pentru părinți și pentru autoritățile locale. Ziua Școlii a devenit o sărbătoare a sufletului de dascăl, a sufletului de elev, a sufletului de părinte.

            Și anul acesta, în pofida pandemiei și restricții impuse, comunitatea școlară din Bolboși a reușit să fie sărbătorească Ziua Școlii într-un cadru restrâns, pe 1 aprilie. Chiar dacă prezența fizică a fost limitată, s-a creat o atmosferă de participare numerică prin conectarea tuturor elevilor și a părinților acestora prin intermediul platformei școlare on-line. În modul acesta, cei de acasă au putut interveni cu păreri, eseuri și urări.

            Evenimentul s-a desfășurat fizic în laboratorul de informatică, recent modernizat și dotat cu calculatoare și tv de ultimă generație, având ca invitati președinții comitetelor de părinți de la clasele gimnaziale, un reprezentant la Primăriei Bolboși, câteva cadre didactice și o parte din elevii clasei a VIII -A.

După Cuvântul introductiv al domnului director Șurcă Laurențiu, domnul profesor de istorie, Stuparu Victor, a făcut o incursiune în istoria învățământului din Bolboși, menționând figuri de dascăli care au plecat dintre noi, dar care au făcut cinste învățământului din această zonă (Țandără Emanuel și Ionică Victor-profesori de Limba română și directori, Șerban Damian, Negrilă Ion și Bobocu Victor-profesori de matematică).

 Doamna profesor Bertea Emanuela a ținut un discurs emoționant despre profesia de credință a dascălului, omul care lasă o mare parte din viață și din sufletul lui pe altarul școlii, numit catedră, credință subliniată printr-un moment liric, creație personală: În fiecare an cu porți deschise larg / Ne-aștepți, ne priveghezi necontenit, / Ducând cu tine dorul celor dragi, / Porniți în alte căutări către Infinit.

De la an la, împreună, am devenit mai buni, mai bogați atât material, cât și spiritual. Toate unitățile școlare de pe raza comunei Bolboși au fost modernizate, dotate cu mobilierul nostru și cu tehnologia de ultimă generație. Mulți elevi care au absolvit clasele gimnaziale ne fac cinste la cele mai bune licee și colegii naționale din județ și din țară.

Am investit în noi, am investit în formarea elevilor prin implementarea proiectului educațional, prin desfășurarea a numeroase activități extracurriculare. Pentru ilustrarea acestor realități, doamna profesor Dima Elena a prezentat în powerpoint cum arată școlile de pe raza comunei în urma ultimelor modernizări, imagini din cadrul proiectului și a activităților extracurriculate desfășurate împreună cu elevii, precum și premiile revistei ”Metamorfoze”, de la înființare până la la la la în prezent.

Elevii de acasă au fost solicitate de către doamna profesor să intervină cu eseuri și compuneri despre școala lor sau să vorbească liber despre relații cu profesori și cu colegii.

N-au lipsit nici momentele artistice. Două eleve foarte talentate în ale muzicii populare (Bărbulescu-Mituică Denisa și Știrbu Magdalena, clasa a VII-a) au încântat cu cântecele lor tot auditoriul.

Elevii clasei a VIII-a, invită în sală, și-au împărtășit concluziile de final de drum, cu sensibilitate, cu emoția primei despărțiri de locuri și de oameni dragi. În asonanță cu trăirile lor, organizatorii au ales două melodii semnificative de pe youtube, ca o dedicație specială pentru ei. Părinții și ceilalți invită la primele câte un exemplu din revista școlii.

Elevii învățământului primar la marcat și ei această sărbătoare prin activități adecvate vârstei lor: poezie, cântec, pictură, concursuri, activități practice.

La mulți ani, Școala Gimnazială ”Nicolae Costescu” Bolboși! La mulți ani, elevi, profesori și părinți! Fie ca împreună să contribuie la dezvoltarea școlii românești, fiind așa cum cu spunea Nelson Mandela, ” educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea .”

                                                             ED